17 годишен цял живот яде само картофи. В резултат той ослепява

Няма нищо, на което да не можем да устоим повече от горещи пържени картофки.

Поставете купа с картофи пред нас и ще погълнем цялата партида. Но вече не!

Оказва се, че британски тийнейджър е ослепял благодарение на диетата си от пържени картофи, чипс Pringles и бял хляб.

„Диетата му беше по същество порция картофки от местния магазин всеки ден. Също е хапвал доста чипс и понякога филийки бял хляб с шунка, а всъщност никакви плодове и зеленчуци “, казва д-р Дениз Атан, който лекува тийнейджъра в болница.

17-годишният, който не е упоменат по име, за първи път отива при своя лекар на 14-годишна възраст, оплаквайки се от умора и отпадналост. Въпреки че признава, че е “суетен” по отношение на храната, тъй като е бил дете, лекарите установяват, че иначе е здрав. Бил е диагностициран с недостиг на витамин В12 и са му изписани добавки.

„Той обясни това като отвращение към определени текстури на храната, които наистина не можеше да понася и затова чипсът и картофите наистина бяха единственият вид храна, които той искаше и чувстваше, че може да яде“, добави д-р Атан.

Въпреки това, тийнейджърът не се придържа към плана му за лечение и не е подобрил диетата си. Година по-късно той развива проблеми със слуха и зрението, които постоянно се влошават, докато на 17 години е откаран в Очна болница в Бристол с влошено зрение и е диагностициран с хранителна оптична невропатия.

Само с 20/200 визия и в двете очи, тийнейджърът се счита за официално сляп.

„Имаше слепи петна точно в средата на зрението си“, каза д-р Атан. „Това означава, че той не може да шофира и ще му бъде наистина трудно да чете, да гледа телевизия или да различава лица.“

Въпреки, че оптичната невропатия може да бъде обратима, ако бъде уловена рано, ако не бъде лекувана, тя може да причини трайно увреждане.

Тестовете също така установяват, че тийнейджърът страда от недохранване и тежък дефицит на витамини, въпреки че не е бил под или с наднормено тегло.

„Беше изгубил минерали от костите си, което беше наистина шокиращо за момче на неговата възраст.“

Поставен на витаминни добавки и насочен към диетолог и специализиран екип за психично здраве.

Установено е, че тийнейджърът, който сега е на 19 години, има хранително разстройство, наречено ARFID. Хората с подобно разстройство често избягват храни с определена текстура, мирис, вкус или външен вид.

Въпреки че неговият случай очевидно е рядък пример, д-р Атан посочи, че родителите трябва да са наясно с потенциалните опасности от „суетното хранене“ и да потърсят помощ от експерт.

No Comments Yet

Comments are closed