Учените разкриха 8 фактора, които подтикват хората да изневеряват

Историите за изневерите на двойките, разказани от известен филмов режисьор, автор на бестселъри или съсед, са безкрайни. Какво кара човек да се държи по този начин? Кой е виновен? Често задаваме тези въпроси, когато чуем за поредното предателство.

Проучихме гледната точка на психолозите и резултатите от научните експерименти, които говорят за обстоятелствата, които увеличават риска от изневяра. Прочетете статията и може да имате по-малко въпроси по тази тема.

8. Липса на емоционална близост

© Daniel Del Orfano/facebook

Невъзможността да водят съкровени разговори с партньора си и липсата на подкрепа подтикват както жените, така и мъжете да изневеряват. Съществува стереотип, че основният мотив за мъжа са интимните отношения. Но в книгата си „Истината за измамата“ брачният съветник Гари Нойман казва, че 47% от клиентите му от мъжки пол, които са изневерявали, са говорили за липсата на емоционална близост.
Ситуацията се затруднява, защото мъжете не обичат да показват чувствата си и жените могат да пропуснат факта, че любимият й има нужда от подкрепа. Тя може да го забележи прекалено късно или дори да го игнорира.

7. Влияние на опита и обществото

© Alyssa Monks/facebook

Ако човек вече е имал опит с изневяра по време на предишната си връзка, има огромна вероятност да постъпи по същия начин с нов партньор. Интересно е, че хората наоколо също влияят на склонността на човек към изневяра. В една анонимна анкета над 75% от мъжете, извършили прелюбодейство, посочват, че техните приятели също изневеряват на съпругите си.

6. Скучни интимни отношения

Липсата на ярки нови емоции в интимния живот е причината 70% от мъжете и 49% от жените да решат да изневеряват. Трябва да се отбележи, че хората, които отговориха по-горе, също казаха, че връзките им като цяло са щастливи: без големи скандали и други разочароващи проблеми.

5. Криза на средната възраст

© Daniel Del Orfano/facebook

Всеки има момент в живота, когато започва да обобщава общите резултати от изминалите години. Някои хора заключават, че всичко е наред, а други започват да изпитват така наречената криза на средната възраст и може да станат уязвими за изкушения. Изследването показва, че това обикновено се случва на 29, 39 или 49 години – точно преди новото десетилетие.
Разбира се, това не означава, че добрият семеен мъж и любящият съпруг изведнъж изневеряват, щом навършат 39. Възрастта на човека е само съпътстващ фактор, който може да влоши други обстоятелства, които карат хората да мамят.

4. Прекомерен интерес към социалните мрежи

© Alyssa Monks/facebook

При двойки, при които един от партньорите отделя твърде много време за Twitter или други социални мрежи, рискът от изневяра нараства. Тъй като зависимите от социалните мрежи могат лесно да се събудят по-рано или да си легнат по-късно, оставяйки любимия си съвсем сам, само за да превъртат своите емисии.
Виртуалните отношения могат да предизвикат спорове и виртуалната комуникация може да стане реална. И двата фактора създават благоприятна среда за изневяра.

3. Работа и командировъчни

© Jack Vettriano/facebook

Според една от анкетите по тази тема, повече от 1/3 от изневеряващите мъже са сериозни бизнесмени, които са изневерявали на любимите си жени по време на командировки. И 13% от жените са имали връзка на работа. Възможността за измама на работното място се увеличава през 6-9 години от брака: тези години са най-крехките и обикновено изискват много усилия.

2. Липса на окситоцин

© Alyssa Monks/facebook

Окситоцинът, наричан още хормон на прегръдката (той се повишава, когато се прегръщаме и целуваме), играе важна роля в създаването и запазването на доверието във връзката. Учените смятат, че липсата на този хормон може да се превърне в спусък, когато става въпрос за изневяра.
В един експеримент няколко омъжени мъже са инжектирани с окситоцин, запознават се с привлекателна жена и им казват, че могат да се доближат до нея колкото искат. Участниците, които са получили хормонална доза, настояват за по-голямо разстояние между тях и жената, отколкото тези, които са получили плацебо.

1. Просто не мога да избера друг начин

© Alyssa Monks/facebook

Има хора, които не могат просто да си представят живота си без адреналиновия шум, съпътстващ измяната. Независимо от възраст, опит и други критерии, тези хора изневеряват и се оправдават, че не могат да се държат по друг начин.
Реалните причини за това поведение са различни и те могат да бъдат скрити дълбоко в емоционално отношение. Истината е, че е много трудно и почти невъзможно някои хора да бъдат моногамни.

Още няколко думи

© Daniel Del Orfano/facebook

Специалистите посочват, че обикновено набор от изброени фактори става причина за изневяра, а не само един от тях. Освен това някои двойки не се разделят след това и се опитват да спасят брака си. А някои бракове стават още по-силни.

No Comments Yet

Comments are closed