Мъжете могат да бъдат наранени повече от жените по време на раздяла и ето защо

Разделите наистина могат да разбият сърцата на жените. Но група брилянтни умове наскоро научиха, че мъжете могат да бъдат по-опустошени от партньорките си след раздялата. Мъжете също са по-емоционални, когато става дума за обсъждане на сърдечните си болки (да, те също говорят за това). И всички тези интригуващи заключения са част от проучване на взаимоотношенията, проведено от психолози.

Тези констатации събудиха любопитството ни и решихме да разгледаме отчета и да споделим с вас най-интересните му точки.

Мъжете са по-склонни да търсят помощ за връзката си онлайн.

© Romeo + Juliet / 20th Century Fox

За събирането на данни учените прегледаха публикации на над 184 000 души в Reddit (масов онлайн дискусионен форум) специално в общността с етикет „r/relationships“.
Техните констатации разкриват, че около 55% от потребителите, които са потърсили помощ за своите любовни проблеми, са мъже, докато само около 45% са жени.
Резултатите също така разкриха, че „сърдечната болка“ е най-честата тема в публикациите. Във форума бяха обсъдени и други теми като време, лични качества, проблеми с доверието и интимност.

Изследователите смятат, че анонимността в платформата е помогнала на мъжете свободно да изразяват емоциите си.

Остарелият стереотип за мъжествеността или идеята, че „момчетата не плачат“, по някакъв начин повлияха на това как момчетата се справят с чувствата си.
Както един потребител на Reddit изрази в различен форум, „Момчетата не трябва да изразяват тъга или да са разстроени, така че обикновено ги задържаме за себе си, защото трябва. Никой от нашите приятели не иска да чуе за това колко е гадно и че ни се иска да сме могли да направим нещата по различен начин и т.н.“

Екипът каза, че „анонимният, удобен и широко достъпен характер“ на Reddit позволява на мъжете (които бяха предимно млади мъже) да разкрият душите си. Жените, от друга страна, е по-вероятно да търсят помощ лице в лице или да отидат на терапия.

Мъжете са по-емоционални относно сърдечните си болки в сравнение с жените.

© Forest Gump / Paramount Pictures

Това може да предизвика учудване, но въз основа на научните данни на екипа, момчетата обсъждат теми, обхващащи сърдечни болки, срещи, купони и лични качества.

Междувременно дамите говорят повече за притесненията си по отношение на малтретиране, финанси, разстояние и домакинска работа.

Шарлот Ентуистъл, водещ автор на изследването, казва: „Фактът, че темата за сърдечна болка е по-често обсъждана от мъжете, подчертава как мъжете са поне толкова емоционално засегнати от проблеми във взаимоотношенията, колкото жените.“ Изследователите също така забелязаха, че повечето от момчетата търсят подкрепа. докато проблемът все още е в ранната си фаза. Момичетата, от друга страна, са склонни да помолят за помощ, когато кризата вече е тежка.

Мъжете изглеждат по-уверени в отношенията си от жените.

Езикът, използван от всеки пол, също разкрива определени модели. Съобщава се, че жените са използвали по-самофокусиран език („аз“ думи) и са имали повече негативни емоции в публикациите си.
Това ги кара да вярват, че дамите са предимно в загрижено състояние на привързаност — стил на привързаност, характеризиращ се със съмнение в себе си, което обикновено води до несигурност и безпокойство.

© Marriage Story / Netflix

За разлика от тях, мъжете използват местоимението „ние“ повече, съчетано с думи за принадлежност и положителни емоции. Признаци, които съответстват на сигурно състояние на привързаност, което включва доверие и положителни чувства към връзката.
Въпреки това е също важно да се отбележи , че потребителите, които са идентифицирани с отхвърлящо състояние на привързаност — или тези, които не ценят връзките — са предимно мъже.

Изследователите се надяват, че тези открития ще коригират известна негативна стигма за мъжете.

Водещият изследовател д-р Райън Бойд вярва, че проучването оспорва общите идеи за различията между половете, когато става въпрос за хетеросексуални връзки.
Той каза: „Когато премахнете традиционните социални стигми срещу мъжете, защото търсят помощ и споделят емоциите си… те изглеждат също толкова отдадени на преодоляването на трудни моменти в отношенията си, колкото жените.“

No Comments Yet

Comments are closed