Какво казва начинът, по който спите заедно с партньора си за връзката ви?

Неотдавнашните психологически изследвания, проведени на Международния фестивал на науката в Единбург, разкриха интересен факт: всяка промяна в отношенията на влюбена двойка веднага се отразява на позициите, които партньорите заемат в съня си. Най-важното тук не е позицията, в която се гушкат, преди да заспят, или тази, която заемат веднага след като заспят. Позицията, в която спят цяла нощ и се събуждат сутрин, е единственото, което наистина има значение.
Вдъхновени от изследванията на професор Ричард Уайзман (Университет в Хартфордшир) и работата на психолога Корин Суит, ние решихме да създадем този забавен справочник за пози за сън за двойки, който, надяваме се, ще ви даде по-добро разбиране на връзката ви.

Позицията „Прегръдка за меден месец“

Тази позиция има тенденция да се случва, ако двойката току-що е започнала да се среща или е трябвало да прекара известно време отделно една от друга.
Позицията е популярна и сред семейните двойки, ако семейният им живот все още е страстен и изпълнен с нежност и любов.

Позицията „Диалог“

Тази позиция е много разпространена сред онези партньори, които поддържат силна връзка помежду си, но въпреки това трябва да прекарват повече време заедно и да общуват по-често.

Позицията „Звезден поглед“

И двамата партньори спят по гръб. Обикновено единият човек лежи по гръб, докато другият опира глава на рамото на партньора си, което го прави по-зависим. Тази двойка има страхотна химия, но понякога на един от тях им е малко неудобно да бъдат принудени да вземат под внимание гледната точка на другия (и в този случай позицията).

Позицията на „Люлката на любимия“

Тази позиция много прилича на предишната, въпреки че е много по-интимна. Това е много често сред двойките, които не се страхуват постоянно да показват чувствата си; те са много нежни и се грижат много един за друг. Позицията обикновено означава, че мъжът е по-доминантен във връзката.

Позицията „Ценя те“

Тези двойки обикновено са много щастливи и искрено се наслаждават на връзките си. Позицията отразява взаимното уважение на личното пространство. И докосващият им гръб е по-голямо доказателство, че е много важно за тях да усетят присъствието на партньора си наблизо.

Позицията „Свобода“

Тази позиция може да покаже, че една двойка си е легнала веднага след като са имали голяма свада. Има обаче алтернативно обяснение: и двамата партньори вероятно са много независими, егоцентрични индивиди, които изискват много лично пространство.

Позицията „Крал на леглото“

Партньори, които са склонни да се разпръснат по цялото легло, обикновено са тези, които изпитват нужда да се утвърдят, вместо да показват чувствата си към партньора си. Поведението им във връзките често е много егоистично, което се отразява в навиците им за сън.

Позицията „Лъжички“

Тази позиция показва едновременно хармонични и страстни отношения. Позицията е много популярна през първите няколко години от брака. Партньорът отзад обикновено играе доминираща роля в такива отношения. Другият партньор, напротив, се радва на чувството, че си защитен.

Позицията „Отпуснати лъжички“

Двойките избират много удобна поза „лъжичка“, но си осигуряват повече свобода. Това е една от най-сложните позиции с поне две възможни интерпретации:

Позицията отразява връзка без страст – поне един от партньорите се чувства така. Той или тя не изпитва повече нужда от физически контакт или просто е недоволен от партньора си.
Във втория случай партньорът, който обръща гръб, провокира другия в израз на чувства и е готов да привлече повече внимание.

Позицията „Прегръдка на крака“

Партньорите предпочитат да не спят в близък контакт помежду си, но небрежно се докосват краката си. Обикновено двойките, които спят така, споделят семейна хармония и взаимно доверие. Те си дават свобода, като същевременно запазват малък „мост“, за да се докосват и усещат дори през нощта.

No Comments Yet

Comments are closed