6 научно доказани причини, поради които двойките в крайна сметка започват да изглеждат еднакво

Сигурно сте забелязали връзка между това колко години една двойка е заедно и колко много си приличат. Всяка двойка има много общи неща, а някои дори имат сходни черти на лицето. Но има двойки, които изглеждат така, сякаш са брат и сестра. Ние също забелязахме такава тенденция и решихме да разберем какво мислят учените за този интересен феномен. Кой знае? Може би има някой за всички. Сърдечен бонус в края на статията ще докаже, че истинската любов никога не може да бъде забравена.

Приличат на нашите родители

Казват, че един мъж е склонен да се ожени за майка си. По-вероятно е съпругата му да има някои близки прилики с майка му, както по навик, така и по външен вид. Учените потвърждават, че ние избираме партньори, които не само приличат на нас, но и на нашия родител от противоположния пол. Най-важните фактори тук са цветът на косата и очите и възрастта на нашите родители. Ако родителите ви не са били млади, когато са ви имали, ще потърсите партньор, който е по-възрастен от вас.

Брой години, прекарани заедно

Робърт Занджонц, американски социален психолог, сравнява снимки на двойки в деня на тяхната сватба с тези, направени 25 години по-късно. Неговото проучване показа, че дори съпругът и съпругата да нямат никакви прилики по лицето, около 25 години по-късно те изглеждаха изненадващо еднакви. Друг страхотен факт от неговото проучване: колкото повече семейно щастие отчете двойката, толкова по-голямо е тяхното нарастване на приликата по лицата.

Споделяне на опит

Друга причина евентуално да започнете да си приличате е споделянето на опит с партньора си. През целия си съвместен живот двойка преживява много щастливи и тъжни моменти. Всичко, което преживяват заедно като двойка, влияе върху езика на тялото и емоционалното им състояние. Тяхната история е „изписана“ на лицата им: дори бръчките на двойката се образуват на едни и същи места.

Привличат ни хора, които приличат на нас.

© face to face/eastnews, © Brad Hall Studios/Exclusivepix Media/eastnews

Според проучвания ние сме привлечени от тези, които имат прилики по лицето с нас. Нарича се асортиращо чифтосване, теория, предполагаща, че индивиди с подобни фенотипове се чифтосват по-често помежду си. Ако двамата си приличате, има вероятност детето ви да прилича много и на двама ви. Учените вярват, че по този начин хората се опитват максимално да предадат своите гени на следващото поколение.

Подобна имунна система

Имунната ни система отразява начина ни на живот, включително хранителните ни навици и физическите упражнения. Група учени стигнаха до заключението, че двойките, които са били женени дълго време, имат много сходна имунна система. Може би затова двама партньори често споделят своите навици и начин на живот като цяло.

Огледално

© LOIC VENANCE/eastnews

Двойките, които са в унисон помежду си, често отразяват навиците и езика на тялото си. Това показва, че във връзката им има емоционален комфорт и доверие. Учените заявяват, че партньорите са склонни да променят собствените си навици през целия си брачен живот. Например, ако единият от тях се опитваше да се откаже от пушенето и започна да яде здравословна храна, другият често правеше същото.

Бонус: Въпреки всички разлики и прилики, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да продължите да се влюбвате в своя специален човек отново и отново.

© colincass/reddit

“60-годишнината от сватбата на баба ми и дядо ми. Дядо ми имаше болестта на Алцхаймер. Не помнеше децата си, дома си или каквото и да било друго. Но колкото и да беше зле, всеки път когато видеше баба ми, той казваше: “Вижте моята красива съпруга!'”

No Comments Yet

Comments are closed