Учените определиха 5 вида характер при котките. Оказа се, че не всички от тях са нарцистични егоисти

Според статистиката в света има от 200 до 600 милиона котки – почти невъзможно е да се определи точния брой, тъй като много от тях живеят сами. И само си представете, че всяка от тях, като нас, има свой темперамент. До такова заключение стигнаха учени от университета в Южна Австралия.

1. Невротици

© Noboycows / Reddit

Това са котки, които обичат да се крият, катерят се в далечни ъгли, шкафове, когато при тях идват непознати. Понякога невротиците избягват комуникацията със собствениците. Някои учени смятат, че котките могат да отразяват поведението на техните собственици.

За комфортен живот на такива особи, винаги трябва да има подходящи места, където могат да се скрият. Те могат да бъдат всякакъв тип – къща за котки, тунел или дори обикновена кутия.

2. Екстроверти

© Wesley_mccreary / Reddit

По природа такива домашни любимци са много активни. Те са готови да играят с всеки и само ще са доволни от компанията. Такива котки трябва постоянно да бъдат в контакт и да изследват всичко ново, в противен случай не трябва да се изненадвате, че вашият домашен любимец е решил да се люлее на завесите или да проверява шкафовете ви.

Тези енергизатори трябва да бъдат снабдени с играчки и време, което да прекарвате с тях всеки ден, да играят, за да не се отегчават и да скучаят.

3. Доминиращи

© Skypiehi26 / Reddit

Котка с този характер трябва да бъде единственият фаворит в семейството. В противен случай, ако решите да вземете друга, животните вероятно ще трябва да разделят територията. Малко вероятно е да се насладят на взаимна компания.

Такава котка в къщата трябва да има място, където да се чувства като господар.

4. Импулсивни

© Lonewolfing / Reddit

Реакцията на такива котки може да варира: в един ден те ще ви поздравят с радост след работа, а на другия ще ви посрещнат със зло „ухапване“. В началото може да изглежда, че вашият домашен любимец реагира на всичко непредсказуемо и може без усилия да смаже всичко наоколо. Но просто трябва да бъдете търпеливи и да изградите режим.

Не трябва да се карате на такива котки, това само ще влоши ситуацията. Трябва да се даде време на животното, за да се гарантира, че редът е вграден в главата му и то ще стане по-спокойно, ако всичко в живота му се случва в една и съща последователност ден след ден.

5. Приятелски

© Ndapan / Reddit

Такава котка не предизвиква много притеснения на стопаните си. Не е нужно да чакате привързаност от него дълго време, самата котка с удоволствие ще ви я даде и ще мяука приятелски, когато я погалите. Няма да е агресивна, когато приятели дойдат при вас или децата искат да си играят с нея.

Но това има и своя недостатък: трудно понесят раздяла, така че не бива да ги оставяте дълго време сами.

No Comments Yet

Comments are closed