Необичайни факти за вашето тяло, за които всички мълчат

Рядко се замисляме колко интересно и уникално е нашето тяло. Знаете ли, че можете да усещате вкус чрез петата си? Или че мъжете и жените губят приблизително едно и също количество коса всеки ден?

Предлагаме ви подбор от факти за тялото на всеки от нас, за които по някаква причина никой не ни е казал.

Количеството слюнка, което се произвежда от тялото, е изненадващо: толкова много се отделя на ден, че би било достатъчно за бутилка до 0,5 литра, а евентуално и повече, защото количеството слюнка зависи от храната, която ядете през деня.

При хората има около 160 милиарда кръвоносни съдове. Ако ги разтегнете в една линия, тогава с получената верига, чиято дължина ще бъде около 160 934 км, ще бъде възможно да се увие Земята в екватора 4 пъти.

Храносмилателният ни тракт е много дълъг. И така, дължината на дебелото черво и тънките черва заедно със стомаха е около 9 м (това е височината на 3-етажна сграда). И е очевидно, че по-голямата част от дължината пада върху червата: дължината на дебелото черво е 1,8 m, на малката – 6,1 m.

Възрастните и децата са много различни по структура. Основната разлика е в броя на костите: едно дете има 90–95 повече кости от възрастен. Това се дължи на факта, че в процеса на развитие на костите се свързват.

Тялото ни може да усети вкуса не само с помощта на устата. Така че, ако намажете петата с лук или чесън, тогава след около 1 час можете да усетите вкуса на продукта в устата си.

Човек мига приблизително на всеки 4 секунди – това е около 15 пъти в минута. С помощта на прости изчисления се оказва, че през деня мигаме около 20 хиляди пъти. Оказва се, че със затворени очи през деня сме около 1,5 часа.

Освен слюнката, и бактерии присъстват в устата. Там има повече от хората на планетата – около 7,6 милиарда.

Ако беше възможно да се направи камера извън очите, тогава нейната разделителна способност би била 576 мегапиксела. Но мозъкът няма да може да съхранява голям брой такива снимки: ресурсите му ще са достатъчни само за 2,5 милиона GB.

Ако не сте напълно сигурни в размера на стъпалото си, можете просто да обърнете внимание на предмишницата си. Нейната дължина напълно съвпада с дължината на крака.

Ноктите на човек не растат толкова бавно. Скоростта на растеж на ноктите на ръцете е приблизително 3,47мм на месец, докато процесът протича най-бързо на средния пръст. На краката ноктите растат 2 пъти по-бавно.

Всеки ден губим огромно количество частици от кожата си. Техният брой може да достигне 1 милион, защото на всеки час губим от 30 до 40 хиляди люспи. В тази връзка по-голямата част от праха, който се образува на нашето място, се състои от кожа.

Не е тайна, че трябва да поддържаме необходимото количество от всички микроелементи в тялото си. Следователно нормата на желязото в нас е толкова голяма, че количеството му би било достатъчно, за да се направи малко топече с тегло 4 g.

Има теории, че само жените губят големи количества коса, но това не е вярно. Всеки ден от жените падат от 50 до 100 косъма, а от мъжете – от 25 до 100.

При новородените очите винаги са сиви или сини. В нашето тяло има специални клетки – меланоцити, които са отговорни за секрецията на меланинов протеин на необходимите места, включително в ириса на очите. Тъй като утробата винаги е тъмна, очите на бебетата са само сиви или сини, защото меланоцитите започват да работят само при наличие на светлина. Това обяснява факта, че често при децата цветът на очите се променя по време на растеж.

Тялото ни отделя огромно количество топлина. Така само за 1 час ние отделяме толкова енергия, колкото 100 W крушка.

Знаете ли нещо друго интересно за нашето тяло?

Снимки: Brightside

No Comments Yet

Comments are closed