21 психологически трика, които ще ви помогнат да четете хора като отворени книги

Сигурно сте се чудили как биха били нещата, ако можехте да четете мислите на другите. Някои хора използват интуицията си за това, но ако не сте толкова проницателни, остава само един избор: да се научите да четете езика на тялото на хората. Всеизвестен факт е, че получаваме над 55% от информацията чрез невербална комуникация. Алън Пийз, австралийски експерт по езика на тялото, пише за това. Имитации, жестове и други движения на тялото могат да демаскират човек и да ви кажат какво наистина мислят или чувстват. Каним ви да обърнете внимание на сигналите, които други хора ни изпращат, без дори да осъзнавате.

1. Затваряне на очите

Ако човек говори с вас и затваря очите си, трябва да знаете, че той се опитва да се скрие от външния свят. Важно нещо, което трябва да запомните: това не означава, че човекът се страхува от вас. Напротив, те се опитват да се отърват от вас, защото може да са ви омръзнали. И ако си затворят очите, ти изчезваш!

2. Покриване на устата с ръка

Това е чудесно напомняне, че всички сме имали детство. Спомняте ли си, че сте си закривали устата, когато не сте искали да кажете нещо? Това се случва и в живота на възрастните. Няколко пръста, длан или дори юмрук близо до устата ни помагат да не освобождаваме думите, които не искаме да кажем. Понякога този жест се прикрива от фалшива кашлица.

3. Хапане на рамките на очилата 

Виждате човек да хапе рамките на очилата си? Опитайте се да ги подкрепите или да ги развеселите. Те определено се притесняват от нещо на подсъзнателно ниво. Опитват се да се чувстват в безопасност, както когато майка им ги кърмеше. Между другото, молив, писалка, цигара и дори дъвка в устата могат да показват едно и също нещо.

4. Представяне на лицето

Като цяло този жест се използва за привличане на хора от противоположния пол. Когато слагаме брадички на ръцете си, представяме лицата си така, сякаш се опитваме да кажем: “Това съм аз. Можете да се наслаждавате колкото искате”. Мъжете трябва да запомнят този жест, за да уловят момента и да дадат комплимент в точното време.

5. Разтриване на брадичката

Това правят хората, когато се опитват да вземат решение. Може да гледат надолу, нагоре, отстрани … или навсякъде. Те едва ли дори знаят какво гледат, защото са дълбоко замислени.

6. Кръстосани ръце

Това е един от най-популярните жестове. Не е чудно, че много хора се чувстват много комфортно в тази позиция – това им помага да се изключат от другите хора. Често използваме този жест, когато сме раздразнени от нещо. Скръстените ръце са ясен знак, че човек не се чувства добре от нещо.

7. Фиксиране на външния вид

Съгласни ли сте, че тази позиция е по-отворена? Когато жената иска мъж да я хареса, тя се опитва да се представи по възможно най-добрия начин. Тя изправя гърба си, за да подчертае гърдите си, а също така може да кръстоса крака. Събраните отпуснати надолу ръце са сигнал за внимание и огромен интерес към човек.

8. Накланяне напред

Когато хората харесват някого и искат да осъществят контакт с него, те обикновено се навеждат напред. В това положение краката могат да бъдат неподвижни, но тялото се движи напред интуитивно.

9. Накланяне назад

Ако някой се облегне на облегалката на стола си, той показва, че е уморен от разговора. Може би се чувстват неудобно в присъствието на другия човек.

10. Поклащане от петите на пръстите

Да, не само децата го правят. Това показва, че човек се чувства притеснен от нещо.

11. Разтриване на ръце

Смята се, че ръцете излъчват това, което мисли главата. Потъркването на ръцете като цяло означава, че човек има положително чувство за нещо. Те са обнадеждени. Правим това, когато мислим за някои предимства, които идват в бъдеще.

12. Ръкостискане с две ръце

Ако човек вземе китката ви със свободната си ръка, той показва, че може да му се вярва.

13. Ръкостискане с длан, обърната към тавана

Дланта върху ръката на някой друг сигнализира, че човек изпитва съчувствие. Но това е вярно само ако човек го направи незабавно. Ако обаче сте държали ръкостискането от известно време и чак тогава другият човек е сложил ръката си отгоре, това може да е знак, че иска да ви каже кой отговаря тук.

14. Ръкостискане с длан, обърната към пода

Ако държите някого за ръка отдолу, искате да му кажете, че сте готови да помогнете.

15. Ръкостискане с докосване

Хората понякога се докосват до другите със свободните си ръце. Те могат да докоснат предмишницата, лакътя или гърба на другия човек. Подобна инвазия в личното пространство означава, че на човек му липсва комуникация. Колкото по-близо е докосването до торса, толкова повече човек има нужда от компания.

16. Фиксиране на вратовръзката

Значението на този жест зависи от ситуацията. Ако мъж прави това близо до добре изглеждаща жена, това вероятно означава, че той я харесва. Този жест обаче може също да показва, че човек не се чувства комфортно. Може би е излъгал или просто иска да напусне където и да се намира в момента.

17. Събиране на косми, които ги няма

Това е така наречения жест на изместване. Хората често го използват, за да изразят, че не са съгласни по нещо, но не искат да го кажат. С други думи, те не изразяват ясно мнението си, но определено не са съгласни с нещо.

18. Поставяне на крака върху бюрото

Подобен жест може да изразява много неща: лоши обноски, липса на уважение, опит да покаже кой е шефът или дори да покаже, че го е грижа за собственото му здраве. Психолози вярват, че дори и да се чувствате удобно в тази позиция, трябва да се разполагате по този начин само вкъщи.

19. Обяздване на стол

Столът не е кон и въпреки, че облегалката му напомня щит, служи за други цели. Много хора не харесват когато някой сяда по този начин, защото инстинктивно чувстват агресия. Тази позиция е популярна сред доминантните личности.

20. Игра с обувка

Кръстосаните крака са една от най-атрактивните позиции за дамите. И ако жена си играе с обувката докато седи по този начин, то тя се опитва да привлече вниманието върху краката си. Този жест индикира, че тя е спокойна и отпусната. Също така е и вид зелена светлина за мъжете.

21. Контакт с очите

Очите са прозорецът към душата и също така добър начин за комуникация. Можете да прочетете всички чувства и емоции в очите на някого. Влюбените се гледат в очите с надеждата да видят как зениците на партньора им се разширяват докато ги гледа. Това всъщност е доста лесно забележимо, тъй като зениците могат да се увеличат до 4 пъти повече от нормалния им размер. А когато човек е ядосан, очите му изглеждат като мъниста, тъй като зениците стават наистина малки.

No Comments Yet

Comments are closed