16 стълби, които могат да накарат всеки да се разтрепери

Тези стълби са разположени в различни краища на света. Някои са направени от камък или дърво, някои имат парапети, други не, но има едно нещо, което ги обединява – височината и опасността, която крият те.

Ще ви разкаже, за най-умопомрачителните стълби, които изискват дори смелост на супергерой.

Стълби към крепостта Kalavantin Durg (Индия)

© ZnamenateJIb/pikabu

Самата крепост е малка пещера, но стълбите, водещи към нея, заслужено са наречени едни от най-опасните в света. Тези неравни стълби са изсечени в скала, която се намира близо до Мумбай.
Изкачването отнема около 3 часа. Слизането обратно може да отнеме повече време, защото стълбите винаги са мокри поради мъглата. По тези стари стълби няма парапети, поради което търсещите вълнение туристи, които обичат екстремното катерене, трябва да използват инструменти, за да се придържат към скалата, за да не паднат надолу.

Скала с цип

© holykash/pikabu, © holykash/pikabu

Скалата, наречена El Peñón de Guatapé в Колумбия, заедно със стълбите, водещи към върха й, е сравнявана с много неща.
За някои хора изглежда, че това парче от скалата е зашито с конец, други хора виждат цип, а други вярват, че това би било идеалният подслон в случай на зомби апокалипсис.

Посетете Китай и докоснете небето

© yipjcs88/tripadvisor, © m_imran_isd/tripadvisor

Планината Тианмен е разположена в китайската провинция Хунан. Името означава „Портата към небето“. Арката се е образувала след земетресение през 263 г. сл. Хр.
Смята се, че тези, които преодолеят всички 999 стълби към „Портата към небето”, ще могат да докоснат небето и да получат вечно щастие.
Между другото, доста трудно е да стигнете до самите стълби. Те се намират на върха на планината и пътниците и поклонниците трябва първо да стигнат до определено ниво с лифт и след това да преодолеят 11км с кола по криволичещ път, който се нарича „99 завоя“.

Забранените стълби в хавайските хълмове

© Shenielle/tripadvisor, © AndreiAndrei63/twitter

Стълбите Haʻikū в Хаваите са един от най-популярните маршрути за туристи, търсещи нещо екстремно. Те се опитват да се изкачат въпреки факта, че влизането е забранено, в началото на маршрута има дежурна полиция и могат да понесат огромна санкция дори за опит за изкачване.
Много хора идват на остров Оаху специално, за да видят тези легендарни стълби, построени от военните през 1942 г. за полагане на комуникационен кабел. От 1987 г. стълбите Haʻikū се превърнаха в „цивилен“ маршрут за туристи, които са нетърпеливи да преодолеят всички 3922 стълби и да стигнат до върха Ko’olau. Би било невъзможно да се постигне тази цел, ако човек не е в добра физическа форма.

Следвайки стъпките на пророка Моисей

© mirana-travel

Това е легендарната планина на Мойсей, разположена на южния полуостров Синай в Египет. Според легендата на върха Мойсей е получил каменните плочи с 10-те заповеди. Днес това е място, където се събират тълпи поклонници от различни страни по света.
За да се стигне до върха на Мойсеевата планина, човек трябва да преодолее „стъпките на покаянието“. Повечето поклонници обикновено се изкачват по планината през нощта. Първо, не е толкова горещо, второ, възможността да видите изгрева на върха е нещо невероятно според туристите.

Спирала с височина 91м

© Nomiss/reddit, © Imaginechina/Corbis

Тези стълби с право могат да бъдат наречени умопомрачителни. Спирала, която достига височина от почти 91м, води до върха на планината Тайханг. Желаещите да се изкачат до върха, който е височината на 30-етажна сграда, трябва да подпишат документ, че са предупредени за опасността и са напълно здрави.
Хората над 60 години нямат право да се качват по тази вита стълба, защото изкачването не е лесно и ветровете, духащи на върха, карат цялата конструкция да се тресе и скърца.

Adam’s Peak

© tinac622/tripadvisor, © Aruna W/tripadvisor

Тази спираща дъха гледка очаква всеки, който случайно се намира в Шри Ланка и се осмели да се изкачи на връх Адам. Изкачването по тази планина е напълно безопасно и много хора дори ходят там с деца.
Тълпи поклонници се стичат на това място, за да видят изгрева и каменна плоча със отпечатъка на Буда.
Единственото неудобство е, че ще трябва да извършите пътуването през нощта, защото изкачването по стълбите под жаркото слънце може да бъде твърде тежко. Нощният въздух е хладен, тих е и дори има фенери по стълбите, които осветяват пътя към върха.

Само стълбище … и нищо друго

© Bevux/twitter, © Graham Custance

Стълбището, наречено Voolyberg Tower, е построено в белгийската провинция Фламандски Брабант недалеч от града Tielt-Winge. На това място се намираше дървена наблюдателна площадка, но след като беше изгорена от вандали, беше взето решение тя да бъде заменена с метална конструкция.
Инженерното студио Close to Bone проектира и построи металната конструкция, създавайки стълбище, водещо към небето. Височината на тази конструкция е почти 12м, а отгоре се открива гледка към известния Халербос – истинска приказна гора, покрита с килим от цветя.

King’s Pathway за тези, които обичат есктремните преживявания

© RYT2703/tripadvisor

Планинският път El Caminito del Rey е построен в Испания в началото на 20-ти век за транспортиране на товари между 2 електроцентрали по краищата на пролома El Chorro. Пътеката полувача името си поради присъствието на крал Алфонсо XIII при откриването му.
Тъй като строителите използвали най-евтините материали, състоянието на El Caminito бързо се влошава и приема страшното име „Death walk“ (Смъртоносна разходка). През 2000 г., след трагичната смърт на няколко туристи, пътят е затворен. Но дори и след това търсачите на силни усещания, както и алпинисти от цял ​​свят посещават това място. Дори наказание от 6000 евро не ги спира.
В крайна сметка е решено да се реконструира пътеката и да се направи безопасна за туристите. През пролетта на 2015 г. El Caminito del Rey е отворена за всички.

3500 стълби за вода

© grannypage/tripadvisor

Стъпало, наречено Чанд Баори, което се намира в село Абханери, се счита за едно от най-древните и най-дълбоките в Индия. Прилича на обърната пирамида, чийто връх отива на 30.5м дълбочина в земята. На дъното има кладенец с мътна вода.
Местните жители вярват, че кладенецът е построен от демони. Историците са по-реалистични и казват, че този резервоар е създаден за събиране на дъждовна вода. Той също така се използва за защита на хората от топлината, те се съберат и седнат на стълбите, защото въздухът винаги е с няколко градуса по-хладен.
Можете да изберете някое от многобройните стълби, за да слезете до дъното. Основното е да наблюдавате внимателно къде стъпвате, защото тук няма парапети, а стълбите са доста стръмни.

„Пътят към рая“ води до чаена къща

© laurence6711/tripadvisor, © Andrew H/tripadvisor

Тази пътека, водеща към върха на планината Хуа, се нарича „Пътят към рая“. Стълбите са изсечени направо в скалата, докато железните вериги служат като парапети. По-рано тази планина се е изкачвала само поклонници, защото тя е една от 5-те свещени планини на даоизма в Китай. Днес този път към рая е отворен и за туристи.

© depositphotos.com

Тези, които се осмелят да достигнат върха, ще трябва да се изкачат на повече от 2000м. Стръмните стълби понякога се превръщат в тесни дървени пътеки, надвиснали над бездната. Прехода завършва с посещение на малка къща с невероятна гледка.

Надникнете зад водопада

© Proteon/reddit, © César E/tripadvisor

Можете да стигнете до водопада, наречен „Дяволският котел“ (Pailon del Diablo) в Еквадор, като се изкачите по древно каменно стълбище. То се доближава много близо до дефиле, където водата тече с изключителна сила.
Стълбите минават през тунел с хлъзгави стени, който води право към водопада.

© tasha_tsy/tripadvisor

Много туристи, посетили малката палуба зад „Дяволския котел“, казват, че гледката е невероятна. Само си представете – водата продължава да ви пръска, има огромен водопад пред вас и дори можете да докоснете тази бяла водна стена.

Разходка по мъртвата верига

© Cenk M/tripadvisor

Това необичайно стълбище вече се превърна в една от най-известните забележителности на Дуйсбург, Германия. Името му също е необичайно – „Тигър и костенурка“.
Създателите на тези стълби предлагат на хората възможност да се разходят по влакче в увеселителен парк. Доста лесно е да го направите, въпреки факта, че ще трябва да преодолеете мъртвия цикъл. Дължината на стълбите е 220м.
Най-високата точка на стълбите, които са на около 13м височина, отваря панорамна гледка към града. Освен това стълбите са осветени вечер.

Не повече от 300 души на ден!

© ManWithGoodHands/YouTube

За да се стигне до планинския връх на националния парк Йосемити в Калифорния, ще трябва да се преодолее преход по 6-километров път, част от който е покрит от кабинков лифт.
Персоналът на парка не позволява повече от 300 души да ходят по него на ден и всеки посетител получава специално разрешение. От туристите се изисква да бъдат във физическа форма и да имат силно желание да покрият 400-те стълби на почти вертикалното въжено стълбище.

Път до Храма на Луната

© Erika R/tripadvisor

Това каменно стълбище, намиращо се в Мачу Пикчу, е на около 500 години. Построено е от древните инки, за да може да достигне храма на Луната.
Днес на стълбите се допускат максимум 400 души на ден. Изкачването ще отнеме около 2 часа и ще трябва постоянно да държите стената. Стълбите и стената тук са мокри и хлъзгави – една грешна стъпка и можете да паднете в бездната на река Урубамба.

До върха за звездите!

© Valeria Silantyeva / realsky

Тази обсерватория, наречена Pic du Midi, се намира във френските Пиренеи. Част от пътуването тук може да бъде с лифт, а другата част може да бъде само със стълби. Тъй като в горната част е много студено и духа силен вятър, ще трябва да носите топли дрехи.
Предлага се възможността да останате тук за една нощ – учените освободили няколко стаи за тези, които се нуждаят от почивка след екстремното си пътуване.

По коя от тези стълби бихте се осмелили да вървите?

No Comments Yet

Comments are closed