15 верни факта, толкова странни, че може да си помислите, че са фалшиви

Има много неща в нашия невероятен свят, които изглеждат измислени, въпреки силната база от доказателства. Избрахме някои от тези факти за вас. Запомнете няколко от тях, за да впечатлите приятелите си с ерудицията си в петък вечер. В края на статията има бонус гатанка. Моля, кажете ни отговора си в коментарите.

15. Първоначално виаграта е тествана за сърдечни проблеми.

Съвременната употреба на Виагра беше открита случайно. Първоначално учените са търсили средство, което да отпусне кръвоносните съдове. Съобщава се обаче за необичаен страничен ефект, който доведе до това, че Виаграта е едно от най-предписваните лекарства в света, но вече с друга цел.

14. 9 от 10 души страдат от синдром на фантомни вибрации.

© depositphotos

Синдромът на фантомни вибрации е състояние, при което човек чувства (по-често под стрес), че мобилният му телефон вибрира или звъни. Интересното е, че това явление е предсказано още през 1996 г. в комикса Дилбърт (но беше наречен “синдром на фантомния пейджър”).

13. iPhone е по-мощен от компютрите на НАСА.

© depositphotos, © depositphotos

По време на пускането на първия iPhone той беше по-мощен от компютрите, използвани от НАСА през 1969 г. за легендарния полет до Луната. Запомнете това следващия път, когато гледате сладко видео на телефона си.

12. Вендинг автоматите убиват повече хора, отколкото акулите.

© depositphotos

Статистически вендинг автоматите, когато падат, причиняват около 2 смъртни случая годишно. Но атаките на акули са по-малко от 1 годишно. Между другото, падащите кокосови орехи също убиват повече хора, отколкото акулите.

11. Индийските домакини притежават 11% от световното злато.

© depositphotos

Носенето на златни бижута е част от културата на Индия, така че страната е най-големият потребител на този метал в света. Индийските домакинства сумарно притежават приблизително 18 000 тона злато, което е повече от запасите на САЩ, Швейцария и Германия взети заедно.

10. В Китай човек трябва да получи одобрение от правителството преди прераждането.

© Hartwig HKD/flickr

Ако човек иска да се превъплъти, той трябва да подаде заявления до 4 държавни органи и може да изпълни такива планове само след тяхното одобрение. Тази заповед е издадена през 2007 г. Така правителството ще знае мястото на прераждане на следващия Далай Лама.

9. Оксфордският университет е по-стар от империята на ацтеките.

© depositphotos, © eastnews

Теночтитлан, град-държава на ацтеките, е построен около 1325 г. Оксфордският университет няма ясна дата на основаване, но обучението е съществувало там през 1096 г. Между другото, в лаборатория в Оксфорд има камбана, която звъни непрекъснато от 1840 г.

8. Всъщност можеш да се заразиш с глупост.

© depositphotos

Учените откриха вирус на глупостта (ATCV-1) в човешкото тяло, който човек може да получи във или чрез вода. Заразените (около половината от анкетираните) обработват входящата информация и изпълняват поставените задачи по-бавно. Те също се борят с концентрацията.

7. Когато ни е неудобно, стомахът ни се зачервява.

© depositphotos

Смущението кара тялото ни да произвежда интензивно адреналин. Този хормон активира кръвообращението и в резултат на това не само лицето, но и лигавицата на стомаха се зачервява.

6. Площта на белите дробове е равна на площта на 3-стаен апартамент.

© depositphotos

Алвеолите, разположени в белите дробове, са малки въздушни торбички. Техният брой може да достигне 300 милиона във всеки бял дроб. Ако си представите, че е възможно да освободите въздуха от тях и да разпространите тъканта им, те ще осигурят площ от около 75 квадратни метра.

5. Пръстовите отпечатъци от коала са идентични с човешките пръстови отпечатъци.

© TheDeeMcB/twitter, © depositphotos

Разликата между папиларните шарки на коала и човешки пръсти е трудно да се открие дори с помощта на изключително мощен микроскоп. Учените смятат, че подобни модели помагат на коалите да се хванат по-добре, което е важно, защото коалите се хранят, като се катерят и посягат към листата.

4. Охлювът има повече зъби от акулата.

© depositphotos

В зависимост от вида една акула може да има 180-400 зъба. Но обикновен градински охлюв има радула: хитинова лента, наподобяваща ренде. Типичната радула може да има около 12 000-20 000 зъба, подредени в редове.

3. Богомолката има 5 очи и 1 ухо.

© Phae/flickr

Това грациозно насекомо има 5 очи: 2 големи и 3 малки в средата на челото. Единственото му ухо е на корема, между задните крака. Богомолките също имат много красиви крила. Богомолките са невероятни, в крайна сметка.

2. Възможно е хората да имат червеникави очи.

© depositphotos

Хората и животните с албинизъм не произвеждат достатъчно меланин, което води до много малко пигмент в косата, очите и кожата им. В зависимост от вида на албинизма могат да се видят кръвоносните съдове в задната част на окото, което кара очите да изглеждат червеникави или виолетови.

1. Жените изпитват по-силна болка

© wallpapers-web

Жените имат повече нервни рецептори за болка, така че изпитват по-силна болка. Но те имат по-висок праг на болка от мъжете. В противен случай никоя жена не би могла да издържи родилните болки.

No Comments Yet

Comments are closed