11 вълшебни места, които вдъхновиха приказни филми

Представете си място, толкова красиво, че ви кара да мислите, че не принадлежи на този свят. Във всяка страна има места, които изглежда са извадени направо от приказка. Тези очарователни села, древни замъци и дълбоки гори са послужили като вдъхновение за филмовите дизайнери и продуценти да създадат царства, които ни очакват на екрана, а днес правим обиколка на някои от тях.

Нека ви покажем, че на Земята има магически места. Ето някои от най-удивителните места, които са послужили като вдъхновение за филми с приказки.

1. Красавицата и звярът

© Beauty and the Beast / Disney, © Depositphotos.com

Кажете Bonjour на Елзас, френският регион, известен със своите живописни села. Филмът е базиран на оригиналната история, написана от Габриел-Сюзан Барбо дьо Вилньов, френска писателка от 19-ти век. Така че „малкият провинциален град“ на Бел е всъщност малък провинциален град. Продуцентите избраха села като Колмар и Егисхайм, за да изобразят града на Бел и можем само да кажем, че резултатът би бил задоволителен за госпожица Барбот де Вилньов.

2. Снежанка и седемте джуджета

© Snow White and the Seven Dwarfs / Disney, © Depositphotos.com

Можете ли да си представите Снежанка да пее на принца си от онзи балкон? Най-старата ни принцеса е вдъхновена от немска народна приказка, записана от братя Грим. Изследванията показват, че историята може да е била вярна и че тъмната гора, глиганът, джуджетата и стъкленият ковчег сочат към събития, случили се около замъка Лор и гората Спесрт.

3. Моана

© Moana / Disney, © Depositphotos.com

Джон Мъске, един от режисьорите, получи идеята за филма от книга, описваща полинезийския митичен герой, Мауи. Той имаше тежката работа да пътува до много от райските острови в южната част на Тихия океан, за да направи някои изследвания. Фиджи, Самоа и Таити бяха някои от островите, които той посети, за да се запознае с културата, традициите на коренното население и да възпроизведе спиращите дъха пейзажи на Мотунуи, островът на Моана.

4. Пинокио

© Pinocchio / Disney, © franco_gardiman / Instagram

Филмът на Дисни е базиран на детския роман „Приключенията на Пинокио“ от Карло Лоренцини, който центрира романа в родния град на майка си, италианското село Колоди. Градът беше толкова близо до сърцето на Карло, че той започна да подписва името си, Карло Колоди. Неговите малки къщи, тесни каменни улици и арки превръщат това тосканско село в идеалната отправна точка за проектиране на Пинокио.

5. Храбро сърце

© Brave / Disney, © Depositphotos.com

Не е тайна, че филмът се развива в Шотландското планинско пространство, Дисни дори регистрира клановия тартан на Мерида в официалния шотландски регистър на тартаните. Средновековният замък Dunnottar, заобиколен от най-зелената провинция в света, служи като идеалното място за приключенията на Мерида. Изглежда очевидно да се очакват магически заклинания, състезания по стрелба с лък и шотландски английски акцент тук.

6. Замръзналото кралство

© Frozen / Disney, © Depositphotos.com

Пейзажът е взет от селските градове на Норвегия и неговите великолепни фиорди. Можете да видите приликата в природните пейзажи, дървените църкви, тухлената архитектура, текстилните шарки и дори животните (помислете за Свен). Защо? Защото историята е вдъхновена от датския автор Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица“. Така че изглежда съвсем естествено, че Майкъл Джаимо, арт директор на Замръзналото кралство, пътува до Скандинавия, за да търси вдъхновение.

7. Пепеляшка

© Cinderella / Disney, © Depositphotos.com

Няма по-приказен замък от този. Хърбърт Райман е този, който проектира оригиналния замък на Пепеляшка, този, който по-късно е построен като част от света на Дисни. Основното му вдъхновение е замъкът Нойшванщайн в Германия. Първоначално е построен от баварския крал Лудвиг II като замък – лятна къща. Високите му заострени кули, сводестият вход и заобикалящата гора съвпадат идеално с тези от замъка на Принцеса на Пепеляшка.

8. Мулан

© Mulan / Disney, © Depositphotos.com

Предците на Мулан трябва да са горди. Филмът е адаптация на старата китайска народна приказка „Баладата за Хуа Мулан“, която датира от 5-6 век. Производителите направиха исторически изследвания и поставиха историята там, където трябваше да се проведе, между династиите Мин и Цин. По това време вече са построени известните пейзажи, изобразени във филма като Великата китайска стена и Забранения град Пекин.

9. Малката русалка

© The Little Mermaid / Disney, © Depositphotos.com

Този замък е до езеро, всъщност не е близо до океана, но е почти копие от това във филма. Швейцарският замък Chillon, на брега на Женевското езеро, беше вдъхновението за скъпия дом на принц Ерик. Замъкът е заобиколен от вода, широките му кули съответстват на тези във филма, а тесните прозорци допълват външния вид. За съжаление обаче няма принц Ерик, който да ни посрещне вътре.

10. Аладин

© Aladdin / Disney, © Wikimedia Commons

Къде е това – Индия? Арабия? Измисленият град Аграба се намира някъде в Близкия изток. Песента Арабски Нощи потвърждава това. Но дворецът на Жасмин и Тадж Махал в Индия са изключително сходни. Това е така, защото е построена по време на индийската Моголска империя, където ислямът е официалната религия и мюсюлманската архитектура преобладава.

11. Рапунцел и разбойникът

© Tangled / Disney, © beatrice preve / EAST NEWS

Да, тези кули съществуват. Замъкът на Рапунцел е адаптация на френските средновековни кули, като тези в Шенонсо. Също така има голяма прилика със зашеметяващите ирландски кули, построени за защита на техните общности от викинги, но можем само да предположим, че дизайнерите също са черпили вдъхновение от тях. За замъка, от друга страна, идеята на дизайнера определено беше добра да бъде на остров, подобен на този на планината Сейнт Мишел в кралство Корона.

No Comments Yet

Comments are closed