10+ редки черти на тялото, които може да имате

Някои хора имат наистина дълги крака, а други са родени с яркочервена коса. Ако нямате нито една от тях, не се отчайвайте. Вероятно имате някои други уникални черти, за които все още не знаете.

Ние научихме за редки черти на тялото, които правят своите собственици наистина уникални.

Диастема

© Invision/Invision/East News

Диастемата често се нарича празнина в зъба. Много известни личности превърнаха тази черта в своя запазена марка. И това наистина прави човек уникален, като 1,6% до 25,4% от хората от различни възрастови групи и популации го притежават.

Шарката на пръстовите отпечатъци

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Примките са най-често срещаният модел на пръстови отпечатъци, срещащ се при 65% от хората. 30% от световното население има шарка под формата на въртележка. И само 5% от хората имат модел на пръстови отпечатъци с арка.

Външен пъп

© Robert McDon / Wikimedia Commons, © CC-BY-2.5

Само 10 от 100 души имат такъв пъп. Смята се, че процесът на прекъсване на пъпната връв не влияе на формата на пъпа, а зависи от други фактори.

Маймунска гънка

Дълбока напречна линия, която се простира по цялата длан, присъства само при 1,5% от хората. Това се среща по-често при мъже и обикновено се наследява.

Сиви очи

© Depositphotos.com

Този цвят на очите е един от най-редките. Има само 3% от хората със сиви очи, което е 3 пъти по-малко от броя на хората със сини очи.

Зелени очи

© Depositphotos.com

Само 2 на всеки 100 души имат зелени очи. И това е така, защото зеленото не е доминиращ цвят и ще загуби битката с кафявите очи в повечето случаи. Въпреки това, ако и двамата родители имат зелени очи, вероятността детето също да има зелени очи е много голяма.

Руса коса

© Depositphotos.com

Русата коса е силно свързана с количеството излагане на слънчева светлина и колкото по-малко слънчева светлина има в една страна, толкова повече руси хора ще се раждат там. Например в страни като Норвегия, Швеция, Дания и Финландия около 80% от населението е русо.

Липсата на мъдреци

© Coronation Dental Specialty Grou / Wikimedia Commons, © CC-BY-SA-3.0

Приблизително 5% до 37% от хората нямат мъдреци от раждането си. Тези зъби вероятно няма да се появят, защото вече не са необходими. Нашите предци са имали нужда от тях, за дъвчене на груби и твърди храни, като корени, листа, ядки и месо.

Много вкусови рецептори на езика

© Depositphotos.com

1/4 от населението на света може да се похвали с подобрено усещане за вкус. Това е така, защото те имат много вкусови рецептори на езика. Приблизително същият брой хора имат намалено усещане за вкус, тъй като имат по-малко вкусови рецептори.

Двойна корона

© OmongKosong / Reddit

Повечето хора имат само един свърдел по посока на часовниковата стрелка. Двойната корона е много по-рядка, среща се само при 5 на всеки 100 души. И ако и двете завъртания са насочени обратно на часовниковата стрелка, това прави човека още по-уникален.

Хетерохромия

© Wiki edit0313 / Wikimedia Commons, © CC-BY-SA-4.0

По-малко от 1% от хората имат очи с различни цветове. Интересното е, че хетерохромията може да бъде частична: когато част от ириса на едното око се различава по цвят от останалата част на ириса на същото око.

Малка допълнителна дупка в ухото

© AdamMichaels784 / Wikimedia Commons, © CC-BY-SA-4.0

0,1% до 5% от хората в различни части на света имат допълнителна малка дупка в ушите си. Смята се, че е еволюционен остатък от рибни хриле, но тази теория все още няма научно потвърждение.

Пръст на крака на Мортън

© Desiree Navarro / Everett Collection / East News

Има хора, чийто втори пръст е по-дълъг от първия. 3% до 22% от хората имат такъв пръст. Ученият Дъдли Джой Мортън, на когото е кръстен синдромът, смята, че дългият втори пръст на крака е атавизъм, който ни напомня за хващащите пръсти на краката.

No Comments Yet

Comments are closed