10 научни факта, които са странно верни

И до ден днешен 65% от нашата Земя — с изключение на сушата — все още е забулена в мистерия, а 86 % от видовете в света са неизвестни. Но науката постоянно напредва и изглежда, че изследователите винаги имат с какво да ни изненадат. Например, наскоро открихме, че гълъбите могат да се учат на изкуство, а овцете могат да разпознават лицето ви.

Ние искаме да споделим някои от най-новите научни изследвания и да ви удивим с факти, които вероятно не сте чували преди.

1. Гълъбите могат да разпознават хубавите картини.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Можете ли да идентифицирате добрите картини? Е, гълъбите могат! Едно японско проучване показва, че обучените гълъби могат да разграничат „добрите“ и „лошите“ рисунки. Учените са открили, че птиците използват цветове, текстура и шаблони, за да решат дали картината е красива (според мнението на хората). Разбира се, не говорим за напреднали умения, но гълъбите, ако са обучени, могат да придобият способността да преценяват красотата, подобна на тази на хората.

2. Хлебарка може да живее седмици без глава.

© Shutterstock.com

Да, прочетохте го правилно: хлебарките могат да живеят без глава много дълго време, защото нямат разширена мрежа от кръвоносни съдове. Ако хлебарката е обезглавена, кръвните съсиреци ще затворят раната. Тези насекоми дишат чрез дихалци, които са дупки с форма на тръба, разположени отстрани и корема. Хлебарката обаче няма да може да се храни без глава, така че след няколко седмици тя пак ще умре от глад.

3. Овцете могат да разпознават лица.

© Depositphotos.com

Последните изследвания показват, че овцете са много по-умни, отколкото си мислим. Те имат разширени способности за разпознаване на лица, които са подобни на приматите. Така че овцете са в състояние да разпознават познати и непознати човешки лица и в бъдеще може да е интересно да знаят дали могат да разпознават различни човешки изражения.

4. Хората са получили зъбите си от рибни предци.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ако се запитате откъде са започнали еволюцията нашите зъби, не бихте предположили, че това се е се случило под морето. Учените обаче смятат, че това вероятно е така. Те са открили зъбите на една от най-древните риби, които преди са били разположени в костите на челюстта. И очевидно челюстните им кости имат достатъчно прилики със съвременните човешки челюсти, за които се смята, че са преки предци на нашите.

5. Октоподите имат 3 сърца, 9 мозъка и синя кръв.

© Shutterstock.com

Едно от най-невероятните животни, живеещи под водата, е октоподът. Те имат 3 сърца, 9 мозъка и синя кръв. Защо толкова много неща, ще попитате? Всъщност всяко от 8-те пипала има собствен малък мозък, свързан с централния, който е деветият. Поради това всички пипала могат да работят независимо едно от друго, но в хармония. Октоподите също имат 3 сърца поради структурата си: 2 сърца изпомпват кръв към хрилете, а третото, най-голямото, е отговорно за циркулацията на кръвта в останалата част от тялото. Кръвта на октоподите съдържа богат на мед протеин наречен хемоцианин. Той подобрява способността за транспортиране на кислород в студени океански условия и отговорен за цвета на кръвта.

6. Езиците могат да миришат.

© Amani A / Shutterstock.com

Сравнително новото изследване донесе невероятни знания: езиците ни могат не само да вкусят храна, но и да я помиришат! Учените откриха, че вкусовите клетки на езика съдържат някои от същите молекули, които имат рецептори за мирис в носа ни. Подобно изследване е вдъхновено от змиите, чиито езици могат да подушват въздуха.

7. Някои мъжки животни могат да забременеят.

© Depositphotos.com, © Shutterstock.com

В подводното царство някои мъжки, не само женски, могат да раждат. Този „скромен“ списък включва само 3 вида: морски кончета, морски игли и морски дракони. Мъжките морски кончета, например, по време на сезона на чифтосване, плуват до женската и се придържат за нея и в този момент мъжкият отваря широко джоба си и женската хвърля няколко яйца в него. В бъдеще потомството на морските кончета се носи от мъжкия.

8. Топлата вода замръзва по-бързо от студената.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Тъй като всички знаем, че водата замръзва при 0 градуса по Целзий, може да е странно да чуете, че горещата вода замръзва по-бързо от студената. Но наистина е така и това явление се нарича „ефект на Мпемба“. Защо е така? Всъщност има повече от 10 възможни обяснения за ефекта и учените все още трябва да стигнат до общи точки за определени причини за това.

9. Скакалците имат уши в корема си.

© Shutterstock.com

Скакалците са уникални насекоми, които, наред с други необичайни характеристики, имат уши, разположени на корема си, пъхнати под крилата. Ушният орган позволява на скакалците да чуват песните на своите приятели.

10. На Земята има кипяща река.

© Shutterstock.com

Въпреки че хората приемаха, че тази кипяща река е мит, такава река съществува дълбоко в перуанската Амазонка. Всъщност реката не кипи, но температурата й е много близка до тази на кипене и действително е много гореща.

No Comments Yet

Comments are closed