5 интригуващи места, които нямате право да посещавате

Има много интригуващи кътчета по света, които по-голямата част от нас никога няма да имат възможност да посетят. И все пак всяко от тях има своя собствена причина да бъде толкова недостъпно. Такива места неизбежно привличат силен интерес от страна на туристите и търсещите приключения, но въпреки това те остават почти невъзможни за достигане.
Решихме да повдигнем булото върху тайните на тези места и да разгледаме какво се крие там.

Mount Weather Emergency Operations Center, Вирджиния

Достъпът е ограничен до високопоставени служители

© usahitman

Това е тайно убежище за правителството на САЩ. Оперативният център на FEMA е скрит под планината и е в състояние да управлява страната в случай на катастрофа и произтичаща от това извънредна ситуация. Някои от структурите на центъра са построени над земята и те се администрират и охраняват от отделен клон на службите за сигурност и спешни случаи. Вътре центърът се ръководи от собствените си закони, а на външни лица е строго забранено да влизат.

Източници: wikipedia, theguardian

Svalbard Global Seed Vault, Норвегия

Складово помещение, което да се използва по време на катастрофа

© oddcities

В рамките на планински склон на норвежкия остров Шпицберген, на дълбочина 120 метра, е изграден тунел, в който се поддържа постоянна температура от -18 ° С. Влажността е сведена до минимум, а микроклиматът в тунела се регулира от автоматизирана система. Именно тук се запазва последната надежда на човечеството за съживяване на природния свят в случай на непредвидено катаклизмично събитие. Контейнерите със семена запазват земеделското наследство на всички страни по света и поради тази причина нито един човек не може да бъде допуснат да влезе от страх да не навреди на шансовете на човечеството за оцеляване.

Източник: wikipedia


Резерват Vale do Javari, Бразилия

Специално изолиран за защита на местните племена

© uncontactedtribes

Местните племена обитават джунглите на Амазонка в продължение на много векове. Въздушните снимки доказват съществуването на такива, които все още остават недокоснати от външния свят. В резервата Vale do Javari има около 14 племена, които нямат познания или опит от външния свят и чийто начин на живот се върти около земеделието. Изследователите са открили още осем села там, което ги кара да изчислят, че общото население на коренното население може да достигне 2000. За тяхната безопасност и запазване на начина им на живот властите забраниха на хората да влизат в зона на тропическите гори на Амазонка, равна на около 77 000 квадратни километра.

Източник: wikipedia

Клуб 33, Ню Орлиънс

Тайното общество, което е затворено за всички външни лица

© saptezile

През 1967 г. Уолт Дисни основава клуб, който събира под един покрив известни инвеститори, видни общественици и политици. Никога няма да бъдете поканени да посетите „Клуб 33“, нито някой, минаващ покрай мистериозната врата, някога ще намери улики за името му. Слухът е, че не е просто броят на членовете, които има. За тези, които изгарят с достатъчно любопитство, можете да посетите клуба, ако изчакате 14 години и платите начална сума от $ 10 450 (за физически лица) или $ 27 500 (за компании). Освен това всяка година индивидуални и корпоративни членове на клуба трябва да платят съответно 3275 или 6100 долара, за да запазят членството си.

Източници: wikipedia, club33disneyland

Магнитният остров Ес Ведра

Затворено за защита на хората от въздействието на непредсказуемата енергия

© mixonline

Скалистият остров Ес Ведра е един от Балеарските острови край бреговете на Испания и се твърди, че има третата най-мощна степен на геомагнитна сила на Земята (първата и втората са Бермудския триъгълник и Северния полюс). И все пак на острова няма метални отлагания, образувани изцяло от вулканична скала. Тук технологията се колебае и не можете да се доверите на компаса си да сочи в истинската посока – стрелката ще се люлее хаотично в различни посоки. Тайнствената Es Vedrà е обгърната от легенди и мъчителни истории. Испанското правителство забрани изцяло посещаването на острова, обявявайки го за природен резерват. Някои твърдят, че местните испанци от време на време организират незаконни екскурзии до острова. Всичко, което можете да направите законно, е да наблюдавате брега на острова от водата.

Източник: wikipedia

No Comments Yet

Comments are closed