15 места, които всеки би искал да види поне веднъж в живота си

Има толкова много места по света, които са невероятно красиви и си струва да похарчите всичките си пари за почивка там. Милиони велики водопади, хиляди планини и стотици невиждани чудеса на природата, които е невъзможно да бъдат посетени за един живот. Въпреки това, след като ги разгледате, може просто да искате да опитате.

Събрахме 15 специални места, които няма как да не искате да посетите, след като ги видите.

1. Lençóis Maranhenses, Бразилия

© Julius Dadalti / Wikimedia Commons

Lençóis Maranhenses е уникален национален парк в Бразилия, разположен на атлантическото крайбрежие на северната част на страната, в щата Maranhão. Това е едно от най-мистериозните места на планетата. През дъждовния сезон водата се натрупва между дюните, образувайки множество лагуни, които създават уникален и красив пейзаж, който изглежда като тюркоазени, зелени и сини огледала сред кадифенобелите пясъци.

© Julio Cesar Goncalves Corrêa / Wikimedia Commons

2. Водопадът Хонокохау, САЩ

Водопадите Хонокохау са зелени водопади, разположени на остров Мауи в хавайските острови. Това е най-високият водопад на острова и за да стигнете до него трябва да предприемете обиколка с хеликоптер, тъй като туристите не могат да стигнат с кола или пеш, защото районът е твърде труден за прекосяване. Снимките на филма „Джурасик парк“, които се проведоха в този район, донесоха слава на Honokohau Falls, защото водопадът се превърна в една от ключовите сцени във филма и очарова много зрители със своята красота.

3. Мост Капилано, Канада

Висящият мост Капилано е живописен мост в Канада близо до Ванкувър. Намира се в гъста гора на 70 метра надморска височина над бурната река Капилано. Да вървиш по този мост е приключение само по себе си. Първоначално той е изграден като пътека към дъскорезница, за да улесни живота на работниците, но днес има изключително туристическа функция.

4. Сенот Ик-Кил, Мексико

Cenote Ik-Kil е образувана от природата от подземна пещера и тъй като се състои от варовик, стените на пещерата са отмити от подземни води. Те се разпадат от налягането на водата, което направи този сенот по-голям по диаметър и дълбочина. Сега можете да видите надеждно укрепените стени на сенота и каменното стълбище, което е създадено за удобство на туристите, които се опитват да слязат до легендарната вода. Освен това стените са украсени с изкуствени водопади и имат балкони под формата на платформи за гледане за зяпачи.

5. Скелиг Майкъл, Ирландия

Скелиг Майкъл е остров, разположен в Атлантическия океан, на 11 километра западно от полуостров Ивера в Ирландия. Между 6-ти и 8-ми век на острова е основан християнски манастир и е бил постоянно използван до 12-ти век. Руините на манастира, заедно с по-голямата част от самия остров, бяха добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1996 г. Това място изглежда толкова неземно, че активно е участвало в заснемането на Междузвездни войни.

6. Петнисто езеро, Канада

Петнистото езеро е соленоводно минерално езеро в Британска Колумбия, Канада, съдържащо голяма концентрация на различни минерали. През лятото по-голямата част от водата в езерото се изпарява, разкривайки странно оцветените отлагания на тези минерали. Цветът на петната зависи от минерала, повечето петна придобиват цвета си благодарение на магнезиевия сулфат, който кристализира в топлината. Тези минерали се втвърдяват, за да образуват естествени „пътеки“ около и между петната през лятото.

7. Водопадите Понгур, Виетнам

Водопадите Понгур са едни от най-големите и най-красивите във Виетнам. По време на дъждовния сезон водата пада в широк поток през много каскади и се влива в басейна отдолу. В сухия сезон водопадът губи силата си и се превръща в много малки поточета, но все пак запазва красотата си. Ако се намирате в Далат през дъждовния сезон, не забравяйте да отидете до водопада въпреки дългото пътуване до мястото. Гарантирано ще станете свидетели на зашеметяваща гледка. Освен това по пътя към водопада ще видите красивата природа и ще преминете покрай плантации за кафе и авокадо.

8. Дяволската кула, САЩ

Националният паметник на кулата на дяволите е природен паметник, който се намира в долината на Бел Фурш в Уайоминг. Това бе първият обект, признат за „национален паметник“ от Съединените щати. Дяволската кула е образувана от магматична стопилка, която се издига от дълбините на Земята и замръзва под формата на шестоъгълни колони. Най-древните геоложки отлагания на територията на този паметник се оценяват на възраст от 225 до 195 милиона години.

9. Проходна, България

Основната характеристика на пещерата Проходна са 2 дупки в скалата, които са естествено оформени като човешки очи, гледащи към небесата. Местните ги наричат ​​„Очите на бога“, а понякога и „Очите на дявола“. Тези „прозорци“ осигуряват естествена светлина в пещерата и зашеметяват туристите с невероятната си симетрия. И ако случайно попаднете там в дъждовен ден, когато водата тече през тях — изглежда , че са истински сълзи.

10. Памуккале, Турция

Хиераполис, наричан още Памукале (буквално означаващ „памучен замък“ на турски) е природен и културен обект на световното наследство на ЮНЕСКО в провинция Денизли в югозападна Турция. Турското име се отнася до яркия бял варовик, създаден и оформен от изворите в продължение на повече от хиляди години. Тези извори образуват удивителния пейзаж на Памуккале, появявайки се под формата на каскада от терасирани бани, украсени с бели калцитни сталактити.

11. Храм Самгвангса, Южна Корея

Храмът на Самгвангса е известен с годишния си фестивал на фенерите в чест на рождения ден на Буда, който привлича над милион посетители. По време на фестивала хиляди цветни фенери светят в нощното небе.

12. Арашияма, Япония

В западната част на Киото, в подножието на връх Арашияма има удивително място, изпълнено с мир и мистерия. На бреговете на река Хозу има множество градини и бамбукови горички. Сенчести пътеки примамват с хладен въздух и тишина, а тесни пътища водят до древни будистки храмове. Главният храм близо до Арашияма, наречен Tenryuji („Храмът на небесния дракон“) може да бъде достъпен само чрез необичаен 300-метров коридор, водещ през бамбукова горичка.

13. Замъкът Нойшванщайн, Германия

Този замък е приказка, скрита в горите на Баварските Алпи. Това е истински шедьовър, който стана изключително популярен сред туристите. Нойшванщайн стана прототип за замъка на Спящата красавица в Дисниленд Париж, беше вдъхновение на Чайковски за балета „Лебедово езеро“ и беше олицетворение на любовта на Лудвиг II към музиката на Вагнер.

14. Фиорд Трейси Арм, САЩ

Фиордът Трейси Арм се смята за един от най-величествените фиорди на планетата. Фантастични скалисти брегове, величествени планини, извисяващи се скали, водопади, спускащи се в морето, изумрудената вода на фиорда, най-големите айсберги в Аляска и срутването на падащите ледници правят това възхитително място за посещение. Никой не остава безразличен, след като види изобилието от различни живи същества като китове, морски лъвове, тюлени и видри.

15. Та Пром, Камбоджа

Храмът Та Пром е един от най-монументалните храмове на територията на индуисткия комплекс Ангкор в Камбоджа. Той се намира в гъста джунгла и е наполовина унищожен. Страшната сила на природата е „задушила“ храма: дърветата и лозята, които са преплитали кулите, терасите и статуите на Та Пром от векове, са ги променили до неузнаваемост. А в горната част на храма лозята са превзели и образуват естествен купол.

No Comments Yet

Comments are closed