10 случая, в които червилото беше повече от просто грим

Ако свържете червилото със съвременната история, може да ви липсват няколко хиляди години. Първият случай на червило в записаната история е по време на управлението на кралица Пуаби от Древен Ур, около 2450 пр.н.е., когато тя е използвала пигмент ​​за устни, направено от бяло олово и натрошени червени скали. Не е било много здравословно, но модата рядко е такава. Такава е силата на добрия нюанс за устни, който кара продажбите на първокласни червила да остават високи, дори по време на рецесия. Нарича се ефект на червилото.

Гмуркаме се в историята, за да потърсим още такива примери за това, когато червилото е било нещо повече от моден инструмент. Неговото пътуване от тогава до сега е завладяващо впускане в миналото.

1. Червените устни на Клеопатра идват от смачкани бръмбари.

© Asterix & Obelix: Mission Cleopatra/ Walt Disney Studios, © Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Клеопатра не е била просто олицетворение на женствеността и модата, тя е била могъща, образована египетска царица. Любима на Юлий Цезар, тя е изглеждала подобаващо за кралска особа и имала червило и друга козметика, специално изработени за нея. За разлика от днешния пчелен восък и цветни пигменти, Клеопатра е трябвало да разчита на по-земни елементи. Червилата й включвали натрошени карминови буболечки и мравки, за да получат дълбоко пигментиран оттенък — достатъчно, за да могат историци и художници все още да говорят красноречиво за нейната красота.

2. Жените с лоша репутация в Гърция трябвало да носят червило, за да ги отличават от почтените жени.

© Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

В Древна Гърция жените от добри и уважавани семейства са били обезкуражавани да носят боя за устни. Но „падналите жени“ са активно насърчавани да носят червено червило, за да обявят наличността си на мъжете, дори ако червилата от онова време са направени от червена боя, овча пот и крокодилски изпражнения. Точно по това време идва първият закон, свързан с червилата. Падналите жени са постановени от закон да носят червило, за да се откроят от почтените жени в обществото. Ако са хванати да не носят боя за устни, те биват наказани, че се представят публично за почтени дами.

3. Кралица Елизабет почувствала, че червилото може да лекува, за това и нанасяла масивни слоеве от него.

© Mary, Queen of Scots/Focus Features, © Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Съобщава се, че кралица Елизабет I е отишла на смъртното си легло с устни, покрити с боя за устни. Кралицата вярвала, че червилото е магия и има лечебни сили. Честно казано, гримът й може и да е ускорил края й, като се има предвид, че съдържа съставки като олово. Тя носела бял прах, за да покрие белези от предишно заболяване и дори й се приписва изобретяването на идеята за направата на молива за устни. По това време за целта се ползва изсушена на слънце смес от алабастър и боя.

4. По-късно кралица Виктория решила, че червилото е неучтиво.

© Victoria & Abdul/Universal Pictures, © Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

За разлика от кралица Елизабет I, кралица Виктория нарича грима „неучтив“, а викторианците последват кралицата си, като оставят лицата си с голи устни. По това време червилото се смята за проклятие, защото позволява на жените да „надуват стойността си“, като ги карат да изглеждат по-красиви. Козметиката е избягвана по време на управлението на кралица Виктория — само актриси и паднали жени носели червило. Разбира се, устните все още биват зачервени тайно. Всъщност хапенето на устни или използването на балсам за устни с някакъв цвят биха могли да се промъкнат.

5. По време на Втората световна война жените морски пехотинци носели червено червило като униформа.

© Alfred T. Palmer/Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0, © Alfred T. Palmer/Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Втората световна война не е приятно време за никого. Но когато се появява новината, че добрите германски жени избягват всякакви хитрости, съюзниците се уморяват. Елизабет Ардън създадава комплект за грим за женските морски пехотинци, за да повиши морала, а червеното в червилото стига до там, че съвпада с червеното на дамските униформи на морската пехота от резерва. Жените, заети във фабрики за доспехи и оръжия, са вдъхновени от рекламата и пропагандата, които използва известната Роузи Нитовачката. Така че и те носели червено червило.

6. Червеното червило става символ за суфражистите.

© Wikimedia Commons, © CC0 1.0, © Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Жените, които започнаха революция за правата на жените, включително правото на глас, бяха наречени суфражетки. Движението за избирателно право е 100-годишна борба, започваща през 40-те години на 20-ти век, но набираща сила по-късно. За мнозина това никога не е наистина приключило и все още продължава в различни форми в много страни. Единственият траен символ на движението е червеното червило. За мнозина това означаваше силата на жените и целта за еманципация.

7. Крал Едуард IV изработил персонализирани нюанси за себе си и благородството.

© Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0, © The White Queen/Company Pictures

Не само жените са станали жертва на привлекателността на червилото. Самият крал Едуард IV носел червило и правел персонализирани нюанси, включително един, който той нарекъл „Сурова плът“. Благородниците в двора му подражавали, независимо от техния пол. В същото време в средновековна Англия търговците продавали кутии с руж за устни, провъзгласявайки го за източник на всякакви магии.

8. Актрисата Сара Бернхард шокира всички с публичното нанасяне на червило.

© Nadar/Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0, © Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Театърният майстор Сара Бернхард е голяма атракция за публиката. И въпреки това дори тя шокира французите и създава скандал, нанасяйки червило на публично място. По това време нанасянето на червило може да е било модерно, но все още се смята за лична, женствена афера. Историците смятат, че нейният смел ход отново популяризира червилото. И не само това, този жест постави прецедент за тонове фатални жени на екрана, които могат да развълнуват, само нанасяйки червило и привличайки вниманието към себе си.

9. Марта Уошингтън използва свинска мазнина, за да си направи червило.

© Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

По времето, когато Англия има викторианска чувствителност, колониите, както в Америка, продължават изобилно да нанасят червило. Марта Уошингтън, първата дама на Америка и съпруга на президента Джордж Вашингтон, прави своя собствен цвят за устните. Истината е, че звучи преобръщащо стомаха. Нейната рецепта за червило използва свинска мас, спермацет, корен от алканет, бадемово масло, балсам, стафиди и захар. Докато колониите до голяма степен пренебрегват сдържаността на Англия към грима, не всички щати стоят като един. През 1700-те години в Пенсилвания бракът може да бъде анулиран, ако съпругът открие, че съпругата му е използвала червило или друга козметика, за да изглежда по-красива по време на ухажването им.

10. Одри Хепбърн каза: „За всяка жена има нюанс на червено“.

© Courtesy Everett Collection / Everett Collection / East News

Одри Хепбърн беше една от най-влиятелните модни икони на своето време. И през годините нейната слава и красота само нарастват в очите на гледащия. Почитателка на червеното червило, тя прочуто каза: „Има нюанс на червено за всяка жена“. И макар че може да се използва за оправдание на всичко – от червена рокля до аксесоари, трябва да признаем, че има нещо в жена, която уверено носи червени устни.

No Comments Yet

Comments are closed