11 често срещани навика, които несериозно влияят на външния ни вид

Помислете колко действия през деня правим обичайно и механично. За съжаление, някои от тези действия може да се отразят на нашата красота и здраве. На пръв поглед може да не изглеждат вредни, но негативното им въздействие се натрупва ден след ден. Решихме да проверим кои грешки често допускаме и какво можем да направим за тях.

1. Докосване на лицето и брадичката, докато седите пред компютъра

© depositphotos, © depositphotos

Обзалагаме се, че в момента гледате монитора, седнал в точно това положение. Прекарваме много време пред компютрите си през целия ден и често докосваме лицето си с ръце, без да му мислим. Поддържането на брадичката с ръката постепенно измества хиоидната кост и нарушава кръвообращението. Това може да доведе до двойна брадичка и по-бързо стареене на кожата. Докосването на лицето с мръсни ръце може да доведе до кожни проблеми, особено ако кожата ви е склонна към акне и дразнене. Черните точки също се появяват на лицето ви с причина и херпесът всъщност може да бъде хванат по този начин и в 80% от случаите е така.

2. Кръстосване на краката

© depositphotos, © depositphotos

Тази поза може да бъде доста вредна за тези, които страдат от разширени вени или са изложени на риск. Потокът на кръв е нарушен и здравословните проблеми могат да се появят много бързо. “Закъснелите” проблеми включват болка в долната част на гърба и дори гениталните органи. Болката се причинява от неправилно позициониране на гръбначния стълб, което води до натиск върху долната част на гърба. И това не ни трябва, нали?

3. Разресване на косата след душ

© depositphotos, © depositphotos

Ресането на косата след душ е едно от най-често срещаните и почти инстинктивни действия. Но това е много вредно за косата ви. Причината е, че мократа коса е много по-уязвима от сухата и разресването я уврежда. Така косата ви неизбежно ще стане чуплива. За да запазите красотата на косата си, използвайте кърпа, за да я изсушите внимателно, вместо да я търкате, и я оставете да изсъхне естествено. След като косата ви изсъхне напълно, започнете да се разресвате първо краищата, независимо от дължината.

4. Гледане на сериали

© depositphotos

„Само още един епизод и ще заспя!“ Учените отдавна говорят за опасността от „синята светлина“, която идва от телевизионните екрани и мобилните устройства. Тя достига до дълбоките слоеве на кожата и активира свободните радикали, които принуждават кожните клетки да произвеждат ензими, които унищожават колагена. Последиците от това са ранното стареене на кожата и хиперпигментацията. Дерматолозите често споменават лошото състояние на кожата на „любителите на телевизионни сериали“ и дори съветват да използвате крем с UV филтър, ако искате да прекарате много време в разглеждане на своите джаджи. Други твърдят, че синята светлина е от съвсем различен спектър и кремовете няма да помогнат. Единственото решение е да сведете до минимум контакта с електронни устройства, доколкото можете.

5. Използване на вашия смартфон преди заспиване

© depositphotos

Същата синя светлина също потиска производството на мелатонин, което може да наруши вашия вътрешен график за сън. Може да не забелязваме недоспиването си, но тялото ни го прави – повярвайте ми! Нещо повече, освен „незначителни“ козметични проблеми, имунната и ендокринната системи също могат да бъдат сериозно засегнати. Нека да тестваме силата на волята си и да оставим настрана смартфоните си поне един час преди лягане.

6. Поставяне на слънцезащитен крем само на лицето

© depositphotos, © depositphotos

Всички красиви дами вече са научили, че кожата им трябва да бъде защитена от слънцето дори в градски условия. Някои обаче не знаят за факта, че трябва да прилагате крема не само върху лицето си, но и върху врата, гърдите и ръцете си. Колкото повече остаряваме, толкова по-податливи ставаме на уврежданията на кожата, причинени от излагането на слънце. И, разбира се, трябва да помним да се грижим за гърдите и шията си точно както се грижим за лицето си по отношение на влагата и храненето.

7. Скубане на веждите и незабавно нанасяне на грим

© depositphotos, © depositphotos

Всяко движение на пинсетата е микротравма и начин за проникване на инфекция. Струва си да се помни това и да не се нанася грим веднага след корекция на веждите. Най-добре би било кожата да се избърсва с лек дезинфектант. Добре е да почиствате и миете четките си за грим приблизително на всеки 2 седмици. Рискът от инфекция идва и от мръсни пинсети. Следователно те също трябва да се дезинфекцират редовно.

8. Покриване на мазна кожа с пудра

© depositphotos, © depositphotos

Вашата Т-зона блести? Нека я напудрим! Не правете това, освен ако не искате порите ви да се запушват и пъпките да се появяват по-често. Първо е необходимо да премахнете излишното масло със специална хартия за попиване и едва след това можете да започнете да нанасяте пудра. Ако не почистите лицето си преди да нанесете пудра, цялата мръсотия и мазнини ще останат под новия слой грим. Това не носи никаква полза за кожата ви и може да причини запушени пори, пъпки и дразнене.

9. Използване на ексфолианти

© depositphotos, © depositphotos

Нашите любими ароматни ексфолианти наистина не са одобрени от повечето козметици. Злоупотребата със средства за ексфолиране води до увеличаване на производството на кожни мазнини, като в същото време кожата остава дехидратирана. Добро решение би било да замените ексфолиантите с пилинги на основата на млечна или гликолова киселина.

10. Дъвка

© depositphotos, © depositphotos

Имаме някои лоши новини за феновете на дъвките. Постоянното дъвчене може да накара челюстта ви да приеме различни форми. Това рано или късно може да доведе до промени, като бръчки около ъглите на устата, от които е много трудно да се отървете. Джоел Шлесингер, известен дерматолог, предлага да замените любимата си дъвка с различен освежител, като ленти за дъх, бонбони или вода за уста.

11. Къпане с гореща вода

© depositphotos

Много горещата вана или душ може да е най-доброто средство за релаксация за някого. Тези редовни „бани“ обаче не носят нищо добро за кожата ви. Ефектът, който имат върху кожата, е подобен на слънчево изгаряне и естественият баланс е нарушен. Оттук и дразненето, сухотата, инфекцията и сърбежът. Дерматолозите съветват да се намали температурата на водата, да се намали времето, прекарано във водата, да се използва овлажнител след душ и да се изберат „най-меките“ продукти за душ без аромати, парабени или агресивни частици.

No Comments Yet

Comments are closed