10 причини, поради които не можете да спрете да ядете

Какво ще стане, ако постоянно искате да хапвате нещо? Първо, трябва да разберете защо сте гладни и дали изобщо сте гладни. Ние ще ви помогнем да разберете и да решите какво да правите. Нека проучим това внимателно и да работим върху грешките си.

1. Жажда

Ако наскоро сте се нахранили добре и пак сте гладни, припомнете си кога за последно сте пили вода. Изпийте една чаша и изчакайте известно време. Чувството за глад ще отшуми и може дори да осъзнаете, че изобщо го няма.

Правилото: Продължавайте да пиете. Най-добрият вариант е да тренирате тялото си да консумира много вода сутрин и половин час преди всяко хранене.

2. Празни калории

„Вземете нещо вкусно“. Оттук идват празните калории. Сладките закуски, дори в малки количества, само възбуждат апетита, не насищайки тялото с полезни хранителни вещества.

Правилото: Намалете количеството на бързите въглехидрати и се опитайте да ядете здравословна храна.

3. Липса на сън

Със 7-8 часа здрав сън, чувството на глад няма да ви събуди през нощта. През нощта тялото ни произвежда хормона мелатонин, който е отговорен не само за правилната работа на нашите органи, но и за външния ни вид.

Правилото: Заспи преди полунощ, за да изглеждаш свеж и красив.

4. Поведение при стрес

Всички сме разделени на 2 категории по отношение на стреса: тези, които дори не могат да погледнат храна, и тези, които знаят, че вкусна торта ще помогне във всяка ужасна ситуация. Ако принадлежите към втората група, тази точка е за вас.

Основното правило е да запомните, че стресът не е оправдание за превземане на магазини за бонбони. Обадете се на близките си, поговорете за приятни неща, разходете се в парка, отидете на тренировка, прочетете вълнуваща книга или гледайте интересно телевизионно предаване. Направете нещо полезно, вместо да ридаете над кофа сладолед. Това се опитваме да направим така или иначе.

5. Неправилно похапване

Алкохолът стимулира апетита. Затова преди парти с приятели се погрижете предварително за менюто си.

Правилото: Избирайте леки, здравословни ястия. Има тънкости за всяка напитка. Например, брускетата със зеленчуци на скара ще бъде перфектна, за да разкрие вкуса на червеното вино.

6. Липса на протеин

Не забравяйте да включите протеини в диетата си, защото ви зареждат с бодрост, енергия и чувство за ситост.

Правилото: Зеленчуците и плодовете са, разбира се, полезни, но протеините са в основата на диетата. Има кисело мляко, чисто месо, пиле, яйца и много други продукти, които да ви заситят с протеини, така че няма оправдания.

7. Липса на правилните мазнини

Има различни видове мазнини. Бързите, пържени, мазни, пушени и брашнени храни трябва да се оставят за специални случаи. Но полезните мазнини трябва да бъдат в нашия седмичен списък за пазаруване: зехтин, червена риба, ядки, авокадо и семена. Не жертвайте съществените градивни елементи в стремежа си към перфектно тяло. Те ще помогнат.

Правилото: Изключваме трансмазнините.

8. Лош режим

Обикновено трябва да имаме 5 хранения на ден: закуска, обяд, вечеря и 2 леки закуски. Не трябва да ги пропускате.

Правилото: Малки порции на приблизително равни интервали.

9. Instagram (чакайте, какво?)

Тенденцията за снимки на красиви ястия ни кара постоянно да мислим за храна. Превъртаме през Instagram или търсим какво да приготвим за вечеря и… огладняваме.

Правилото: Минимизирайте дневната си доза на снимки с храна.

10. Закуска в движение

От детството ни учат, че е забранено да бързаме с яденето на масата. И както се оказва, това не е просто прищявка на нашите родители, а много важен принцип на консумацията на храна. Просто поглъщайки нещо, тялото ни няма време да разбере какво се е случило и отново иска храна.

Основното правило е да се отпуснете и да се отнасяте към приема на храна като приятен ритуал. Друг трик за измама на тялото ви е да дъвчете всяка хапка малко по-дълго.

Успех с промяната на навиците си! Всичко е възможно, стъпка по стъпка.

No Comments Yet

Comments are closed