Как бързо да се успокоите, когато сте нервни

Има моменти, в които ни се насъбират толкова напрежение и ядове, че нервите ни не издържат и…просто изпушваме. Да, нужно си е понякога да отдадем воля на емоциите си. Но ако твърде често се ядосвате или тормозите, това ще се отрази зле на психическото и на физическото ви здраве. Създайте си свои собствени ритуали, с които да притъпите напрежението и гнева. Ето няколко идеи, които повлияват добре на нервната система.

Анализирайте емоциите си
За да намалите тревожността, трябва да осъзнаете кой е моментът, в който започвате да се притеснявате. Изследванията показват, че хората могат да се успокоят много бързо, щом усетят настъпването на пристъпа на тревожност. Те просто успяват да спрат неговото влияние и се опитват да го преборят. Мозъкът превключва на рационално мислене и вълната се отдръпва.

Дишайте дълбоко
Бавното и дълбоко дишане през носа помага да намалите реакцията на организма, причинена от стреса. Звучи лесно и клиширано, но работи! Ако усетите пристъп на нервност, дишането и пулсът обикновено се учестяват. Но ако дишате дълбоко известно време, подавате сигнал на организма, че трябва да се успокои.

Мислете за настоящия момент
Мислите ни често отлитат напред или назад към миналото или бъдещето. Това може да подейства изнервящо, затова се опитайте да се върнете в настоящия момент. Тук и сега всичко е наред! Дори самите ви мисли могат да създадат усещане за опасност.

Мислете за това, което можете да контролирате
Мозъкът ви иска да има контрол. Дори илюзорно чувство за контрол може да успокои тревожността, безпокойството и дори болката. Съсредоточите само върху тези моменти, върху които може да управлявате контрол. В никакъв случай не се мъчете да си представяте най-лошите възможни варианти.

Взимайте решения, дори и да не искате да го правите
Взимането дори и на най-дребните решения, кара мозъка да премине в рационален режим. В следствие на това той блокира емоциите и спира да им се поддава. А след всяко взимане на решение самооценката се подобрява.

No Comments Yet

Comments are closed