8 жизненоважни части на тялото, за които не знаете нищо

Човешкото тяло е цяла вселена със свои закони и загадки, много от които тепърва ще разгадаем. Ето защо решихме да ви разкажем за 8 жизненоважни части от тялото ни, на които често не обръщаме внимание.

Анатомичната табакерка

© depositphotos

Ако опънете малко палеца си, ще видите малка триъгълна ямка в основата му. Това е, което медиците наричат ​​анатомична табакерка: в миналото хората са я използвали, за да смъркат тютюн. Това е и мястото, където винаги можете да почувствате как бие радиалната артерия, дори пулсът да е слаб – артерията тук е защитена само от кожата и съединителната тъкан.

Палецът на крака

© depositphotos, © depositphotos

Всички знаем къде е, но рядко се замисляме върху факта, че тази част на тялото е получила една от най-важните функции в тялото ни. Поради особената форма на палеца на крака, можем безкрайно да балансираме в изправено положение, което е една от основните разлики между хората и другите бозайници.

Глабела

© depositphotos

Обзалагаме се, че дори не сте си помислили, че малкият участък от кожата между веждите ви има свое име. И все е така: глабела. Това е важна част от тялото ви, която ви помага лесно да проверявате рефлексите си по всяко време. Докоснете пръста си няколко пъти между веждите си. Ако рефлексите ви са наред, ще почувствате леко напрежение в очите и ще искате да премигнете.

Френум на езика

© depositphotos

Тази малка гънка под езика ви има важна функция: фиксира езика в устата и го прави по-малко гъвкав. Тази способност предотвратява глосоптозата – спонтанно поглъщане на езика. Това е особено важно за новородените бебета, които все още не са в състояние да контролират тялото си.



Трагус и антитрагус

© depositphotos

Странен факт: имената на тези малки подутини в ушите ни идват от латинската дума tragos – „коза“. Трагусът ни помага да чуваме звуци, идващи отзад, усилвайки ги и откривайки техния източник. Антрагусът прави същото със звуци, идващи отпред.

Сливици

© depositphotos

Много от нас са имали рутинна хирургична операция в детството си за отстраняване на сливиците. Това създава илюзията, че те са нещо като апендикса: елементарен и ненужен орган. Но това не е вярно. Сливиците са първата бариера, която ни предпазва от бактерии и вируси чрез отделяне на лимфоцити. Когато те се възпалят и се отстранят, тялото все още има други защитни механизми, но е по-безопасно със сливиците.

Кожички на ноктите

© depositphotos

Всеки, който е правил маникюр поне веднъж в живота си, знае думата „кутикула“. Това е твърд кожен пластир на границата на нокътя и пръста. Хората често режат кожичките си, за да направят ръцете си перфектни, но рискуват много. Кожичките наистина имат важна функция: те предпазват ръцете ни от вредни бактерии, които са особено много в големите градове. Ако бактериите попаднат в тялото ви чрез малка раничка, направена от изрязване на кутикулата, измиването на ръцете ви вече няма да помогне.

Филтрумът

© depositphotos

Повечето специалисти са съгласни, че филтрумът се е развил при хората в праисторически времена и е играл ролята на усилвател на миризмата. Днес нямаме нужда от толкова добро обоняние, но филтрумът все още е там, за да ни напомня за нашите корени. Освен това лекарите могат да определят здравословното състояние на нероденото бебе по формата на тази част на тялото. Понякога неправилно оформеният филтрум говори за аутизъм или други състояния.

No Comments Yet

Comments are closed