8 ежедневни навика, които могат да увредят здравето ни

Отказът от вредни навици може да бъде труден. Още по-трудно е да откажем онези, които обикновено смятаме за полезни за нас, които всъщност могат да навредят на телата ни.
Изготвихме списък с ежедневни навици, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Предотвратяване на кихане

© onedio

Когато затваряме уста и прищипваме носа, за да предотвратим кихане, вътречерепното ни налягане се увеличава значително. Притокът на кръв към мозъка ни е нарушен и кръвоносните ни съдове и нервната тъкан са компресирани. Това може да доведе до главоболие, увреждане на съдовете и дори проблеми със слуха. Никога не се спирайте да кихате.

Използване на парфюм

© Constantin Film

Синтетичните вещества често се използват за направата на парфюми, тъй като произвеждат по-силни аромати и са по-евтини от естествените масла. Тези вещества могат да причинят замайване, гадене и сънливост. Те също дразнят очите, гърлото и кожата. По-добра идея е да замените парфюмите с етерични масла или да ги прилагате само в добре проветрена стая.

Използване на смартфон преди лягане

Изкуствената светлина през нощта потиска производството на хормона мелатонин, който регулира съня и будността. Ниският мелатонин може да доведе до депресия, рак, затлъстяване, сърдечни заболявания и крехка имунна система. За това отиването рано в леглото е разумен избор за подобряване на здравето ви.

Съхранение на храна в пластмасови съдове

Много пластмасови кутии съдържат изкуствени химически вещества, като фталат и бисфенол, които помагат да се запази тяхната гъвкавост. Ако се държат дълго време в пластмасови кутии, такива вещества могат да проникнат в храната. Попиването им може да има ефект върху ендокринната система.
Много по-добра идея е да съхранявате храна в контейнери, направени от стъкло, неръждаема стомана или керамичен материал.

Миене на зъбите веднага след хранене

© Warner Bros

Зъболекарите отдавна препоръчват да си миете зъбите поне 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час е още по-добрe. Храната и напитките – особено тези, които са силно киселинни – имат ефект върху емайла на зъба, както и върху слоя под него (дентина). Движението на вашата четка за зъби изтласква киселината по-дълбоко и по-близо до дентина. Това може да доведе до изключителна чувствителност и да повреди емайла.

Често използване на антибактериален сапун

© Mike Mozart

Голям брой полезни бактерии живеят на повърхността на кожата ни, като играят роля в защитата на телата ни. Ако използваме антибактериален сапун твърде често, в крайна сметка стерилизираме ръцете си, което от своя страна създава възможности за навлизане на вредни бактерии в телата ни. Дерматолозите препоръчват да се използва антибактериален сапун за порязвания и драскотини. Не го използвайте за измиване на ръцете си повече от два пъти седмично.

Носенето на тесни дънки

© Tony Meadows

Въпреки че може да са модерни, тесните дънки постоянно притискат кожата и нервните ви окончания. Това причинява постоянно усещане за дискомфорт, което може да доведе до проблеми с нервната система. Сякаш това не е достатъчно лошо, намаленият приток на въздух към краката ви може да причини сърбеж и изтръпване.

Пиене на прясно изцеден сок

© HannahWebb

Не всеки знае, че прясно изцеденият плодов сок е полезен за вас само в малки количества. В случай на някои заболявания, соковете могат дори да причинят сериозна вреда на тялото ви. Например, гроздовият сок не се препоръчва за тези с наднормено тегло или с диабет. Освен това соковете са силни алергени. Трябва да внимавате да ги давате на деца: давайте им само малки количества и, ако е възможно, предварително се консултирайте с лекар.

No Comments Yet

Comments are closed