Лъсна мръсната тайна, създала Пипи Дългото чорапче

Нейните творби се четат от децата по целия свят. “Пипи Дългото чорапче”, “Карлсон, който живее на покрива”, “Мили мой Мио” са една малка част от творчеството на Астрид Линдгрен. От какво е провокирана историята на най-емблематичния ѝ роман? Филмът на Пернили Фишер Кристенсен “Да бъдеш Астрид Линдгрен” дава точен отговор на този въпрос. В него се разказва за невероятната история на младостта на шведската писателка. След като тя е останала самотна майка, Астрид изпитва голяма болка, отделяне от сина си, нужда, но следва сърцето си.

“Да бъдеш Астрид“ на датската режисьорка изважда на бял свят малко познатата история зад създаването на дивото и същевременно най-търпеливото момиче в света – Пипилота Виктуалия, позната като Пипи Дългото чорапче. Биографичната лента, която тези дни бе представена на “Берлинале” разказва как тийнейджърката Астрид Ериксън, родена в консервативна Швеция през 20-те години на миналия век, започва афера с шефа си – женен главен редактор на местния вестник. В резултат на тяхна им връзка писателката забременява. Поглеждайки по-отблизо тази история, кинобиографията разглежда житейските уроци, които извлича от ситуацията, както и тежките избори, които Линдгрен е принудена да направи.

“Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава, е, че трябва да мислиш сам за себе си”, споделя Фишер Кристенсен пред медиите по повод проекта си. “Философът Емануел Кант също смята така, но Астрид Линдгрен казва тези неща по един много, много прост начин, който директно влиза в детското съзнание“, допълва тя. Според 48-годишната режисьорка шведката е “един от най-иновативните и влиятелни писатели на нашето време”, а героите й са пример за подражание за поколения хора. “Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи”, заключва Фишер.

Преживе Линдгрен казва, че й е все по-трудно и по-трудно с въпроси като: “Какво послание желаете да отправите с книгите си? С героиня като Пипи Дългото чорапче, какво искате да кажете на децата? Как автор на детски книги би могъл да образова младите читатели и да им повлияе по някакъв начин? Каква трябва да бъде хубавата детска книга?“ “За да отговоря на тези въпроси, нека просто кажа, че в книгите ми няма никакви послания — нито в “Пипи”, нито в която и да било друга. Пиша единствено за да забавлявам детето, което живее в мен и мога само да се надявам, че така доставям радост и на други деца. Не мога да дам отговор каква трябва да бъде хубавата детска книга (и защо хората никога не питат каква трябва да бъде хубавата книга за възрастни?). Единственото ми ръководно начало е “достоверност” (в художествения смисъл на думата). Веднъж ме попитаха: “Защо никога не сте писали за дете на нещастно семейство от крайните квартали?“ Отговорът е, защото пиша само за нещата, които познавам, а не знам какво значи да си дете на нещастно семейство от крайните квартали. Сигурна съм, обаче, че някъде по света има дете, което наистина знае това и което някога ще го опише”, споделя писателката, която напусна този свят на 28 януари 2002 г. на 94-годишна възраст.

Към момента Астрид е 18-ият най-превеждан автор в света и четвъртият най-превеждан детски писател на всички времена. Пред нея в класацията се нареждат Инид Блайтън, Ханс Кристиан Андерсен и Братя Грим.

No Comments Yet

Comments are closed